категорії: стаття

Дні фантастики в Києві

 

papeta

Вже розібрані останні стенди книжкового ярмарку «Медвін», вже роз'їхалися по різних куточках планети відомі і не відомі автори, вже читачі занурилися в нові куплені книги, – а фантастичні враження від особистої участі кожного в цьому грандіозному заході все ще живі. І разом з ними – наростаюче очікування нових зустрічей ...

 

Так уже склалося історично, що сучасну Францію будують араби, Німеччину – турки, Польщу – українці, а Україна ... Що говорити, коли весь літературно-фантастичний світ нашої країни зачитується Олді, Дяченко, Валентиновим, Березіним, Сапковським ... виключно на російській мові. А всіма організаційними питаннями і розвитком фантастичної літератури нашої країни займаються такі чудові люди, як, наприклад, Іраклій Вахтангішвілі (етнічний представник Грузії) і Лера Крок (етнічний представник Росії). Регулярні конкурси, цінні призи, заохочувальні подарунки, засідання КЛФ або літературні читання ... «Ймовірно, так повелося здавна, – коментує ситуацію голова Всеукраїнського об'єднання« Кобзар »Дмитро Папета, – що справжні скарби цінують ті, хто їх не має, коли власники цих багатств не звертають уваги на свої коштовності ».

 

– Дні фантастики – це не просто подія у світі літератури, – розповідає головний їхній організатор Іраклій Вахтангішвілі. – Це річний звіт про величезну роботу. Пишуть багато. Не багато пишуть добре, і ще менше авторів пишуть відмінно. Хотілося б не тільки відокремити одне від іншого ... Хотілося б виховати ціле покоління нових авторів новітньої якісної літератури. Як це можна зробити без обміну досвідом? Нам вдалося зібрати під одним дахом всіх українських (і не тільки!) корифеїв, до яких з'їхалися молоді автори з усіх куточків України, Росії, Німеччини, Польщі. Сам конвент включав в себе більше трьох сотень учасників, а наші гості навіть не піддавалися підрахунку.

 

– Безперечно, якісна, цікава література – це головна мета існування будь-якого літературного об'єднання. Але, коли я заходжу в книжкові магазини і бачу, що стоїть на полицях «головна книга дня» – мені стає не по собі ... Відкриваю ... Цитувати не хочу і не буду ... Ми розуміємо, що попит народжує пропозицію ... Що найчастіше література переходить в комерційне русло: мат, насильство, порнографія – ось, що цікавить сучасного читача. Постає риторичне запитання: «Свідомість визначає буття, або буття визначає свідомість?». Розвиток літератури безпосередньо залежить від її читачів. Автор готовий творити високу прозу і поезію ... Залишилося навчити любити ці твори самого читача, – коментує Лера Крок, заступник голови об'єднання «Кобзар».

 

Спадщина або насильство? Вірші чи «хі-хі»? Текст чи секс? ..

Це питання, які відвідують кожного автора, коли він сідає за новий роман. Популярне або корисне? ... Деяким, вдається суміщати два в одному. На щастя, таких письменників не мало. Їх книги приємно читати, цікаво перечитувати. Таку літературу можна (і потрібно!) з гордістю рекомендувати друзям. І, звичайно ж, таких Авторів необхідно підтримувати.

 irakli

– Коли ми створювали наш Клуб любителів фантастики, – розповідає Іраклій Вахтангішвілі, голова цього об'єднання, – ми ставили головною метою допомогу письменникам-фантастам. Найчастіше вона полягала саме в саморозвитку, у самовдосконаленні. Тільки колеги і друзі можуть пояснити головні творчі помилки. Саме вони допоможуть знайти і розставити головні точки сюжету. Ще з давніх часів відомо, що «в суперечці народжується істина». Через деякий час, ми зрозуміли, що у власному соку можна і зваритись, а тому стали запрошувати корифеїв науково-популярної фантастики, а потім прийшла ідея провести першу конференцію, перший фантастичний конвент. Зараз «Дні фантастики» набрали вже міжнародного розмаху. Нас знають, нас бачать, до нас звертаються за допомогою, нас включають в міжнародні номінаційні списки.

 

Саме так починав свою діяльність Київський клуб любителів фантастики, який потім став Всеукраїнським, а зараз – Міжнародним. Саме тому листопадовий конвент 2010 очолив почесний Президент, всесвітньо відомий польський письменник і публіцист Анжей Сабковскій. Він був невід'ємною частиною всього конвенту: конференції, диспути, концерти, лекції, презентації, круглі столи ... Якщо не сам Анжей, то його ім'я було невидимим двигуном будь-якого заходу на конвенті «Дні фантастики». І навіть у номінаційних списків відчувалася його присутність.

 

Кожен рік КЛФ збирає численних шанувальників фантастичного жанру. У цьому році учасниками конференції стали відомі автори, літературознавці і критики, що мають міжнародну популярність: Дмитро Биков, Михайло Успенський, Володимир Арєнєв, Федір Березін, Андрій Валентинов, Юрій Винничук, Марія Галина, Яна Дубинянська, Марина і Сергій Дяченко, Роман Злотников, Михайло Назаренко, Генрі Лайон Олді та багато інших.


Аудиторія від 50 до 400 осіб (в залежності від залу) заслуховувалась  виступами, задавала питання на майстер-класах, брала участь у круглих столах. А паралельно йшло живе голосування за улюблених авторів, чиї прізвища стояли в номінаційних списках на нагородження:

 oldi

Маріам Петросян або Андрій Рубанов? Генрі Лайон Олді або Андрій Валентинов? Марія Галіна або Марина і Сергій Дьяченко? Список далеко не вичерпний і обрати єдиного автора було, м'яко кажучи, не просто. Однак, читачі встигли визначитися за три дні конвенту, щоб на четвертому оголосити свого улюбленця. У великій формі такими стали Генрі Лайон Олді та Андрій Валентінов.з романом «Алюмен. Книга 3. Механізм життя ». У номінації «середня форма (повість)»  перше місце здобули Дмитро Колодан. «Час Бармаглота». Перше місце за малу форму (оповідання) знов-таки отримав Генрі Лайон Олді за твір «Карусель». За кращій переклад перше місце зайняв Майкл Флінн за книгу «Ейфельхайм» (переклад А. Бодров).

 

Окремою номінацією виступала «Книга українською мовою». Переможця обирала комісія Всеукраїнського об'єднання «Кобзар». Компетентне журі вирішило, що перше місце належить Станіславу Росовецькому за містичний роман «Помста першодрукаря». А друге місце було поділено між Костянтином Матвієнко – роман «Гроза над Славутичем» та Галиною Пагутяк – «Урізька готика».

rosovezkiy
– Книжки всіх трьох номінантів неймовірно цікаві, – розповідає Лера Крок. Визначитися з переможцем було дуже непросто. Близько місяця члени журі обговорювали подані творі. Врешті-решт, рішення було прийнято. І ми дуже вдячні кожному з номінантів за фактичне відродження і розвиток вітчизняного фентезі.

Нагороди роздані, переможці торжествують, учасники готують нові шедеври, організатори – майбутній «Конвент» ... Локомотив клубу любителів фантастики набирає обертів. Наступна зупинка «Портал – 2011».


До нових зустрічей!


Кіра Корнєєва